У новітній історії Української держави навряд чи є постать так широко відома, як Степан Бандера. Водночас важко знайти особистість, на яку ворожою пропагандою було вилито і виливається зараз стільки брехні та бруду. Без сумніву, для україножерів Бандера був і залишається ворогом номер один. Бандерівці! Бандерівщина! Так називали і провідника нації, і визвольний рух, і всю Західну Україну. Такої честі Степан Бандера досяг завдяки самовідданому служінню українському народові. Його ніхто не нагороджував орденами і почестями, його вважали «ізгоєм» на Батьківщині, за яку він віддав своє життя. Лише через роки історія і людська пам'ять ушанували величезні заслуги С. Бандери перед Україною. З народної ініціативи стали будувати йому пам’ятники, відкривати музеї, називати його ім’ям вулиці, парки.


В неділю, 21 жовтня, в місті Здолбунів було відкрито перший пам’ятник Степанові Бандері на Рівненщині. Ініціаторами спорудження його є національно-патріотичні організації Здолбунівського району, які спромоглися за менш ніж 2 роки двічі провести громадські слухання, домогтися виділення Здолбунівською міською радою земельної ділянки. 1 січня 2012 року на місці, де нині встановлено пам’ятник, було урочисто відкрито пам’ятний знак С. Бандері. І, нарешті, наприкінці жовтня у Здолбунові постав пам’ятник тому, хто жив Україною і помер за Україну.
Розпочався захід з освячення пам’ятника священнослужителями Української греко-католицької та автокефальної церков отцями Іваном та Павлом. На превеликий жаль для всіх православних, Архиєпископ Рівненський і Острозький УПЦ КП Іларіон, коли до нього звернувся представник оргкомітету заходу Ю.Пшеничний, не дав благословення на відкриття пам’ятника Бандері, мотивуючи це тим, що до парламентських виборів на подібні заходи треба накласти табу. Проте православний священик на відкритті пам’ятника Бандері у Здолбунові все-таки був присутнім. Це настоятель Гурбівського монастиря ігумен Нифонт, який, незважаючи на всі заборони свого керівництва, відкрито заявив, що йому соромно за православну церкву та її теперішніх керівників. А пам’ятник Бандері – це гідна відповідь усім українофобам. Здолбунівська громада показала, що вона, незважаючи на різні партійні прапори, під якими відкривався пам’ятник, може об’єднатися заради великої справи.
Після освячення почесну місію відкриття пам’ятника здійснили голова Здолбунівської районної ради Василь Тимощук та депутат обласної ради Олег Осуховський. Чудовим виконанням патріотичних творів радували присутніх бандуристи Галина Топоровська та Назар Волощук, співачка Олена Ляшенко. Також в урочистостях взяли участь народні депутати України різних скликань, ветерани ОУН та УПА, депутати різних рівнів, патріотичні організації, небайдужі краяни.
Громада щиро дякувала авторам пам’ятника – скульптору, заслуженому діячу мистецтв України Володимиру Шолудьку та архітектору Олександру Корнійчуку. Закінчився захід гімном України у виконанні усіх присутніх. А по закінченні свята в думках ще довго лунали слова Провідника: “Наказую тобі: встань і борись! Слухай і вір, здобувай і перемагай, щоб Україна була знову могутня, як колись, і творила нове життя по власній уподобі і по своїй волі”.
Сергій ПЕРЕЦЬ.

Comments are now closed for this entry