Олександр ДЕХТЯРЧУК під час зустрічі в Кунині вкотре розповідав
про переваги створення об’єднаної громади.

Обговорювати потребу розпочати процес створення об’єднаних територіальних громад у нашому краї почали майже три роки тому. Вже тоді всі, кого так чи інакше стосується процес втілення децентралізації, детально дізналися про переваги цієї реформи. Спливло багато часу. Та на Здолбунівщині продовжують вагатися, аналізувати і відтягувати початок конкретних дій. А от наші сусіди тим часом встигають домовлятися, проводити вибори, отримувати «підйомні» кош­ти від держави й успішно вчитися господарювати самостійно.
Нині створення ОТГ предметно обговорюють у Здовбиці. Депутати цієї сільської ради вже двічі ініціювали об’єднання з громадами Уїздецької, Урвенської, Миротинської сільських рад, які мають увійти до Здовбицької об’єднаної територіальної громади, згідно із затвердженим Кабміном перспективним планом. Якщо таке об’єднання відбудеться, то Здовбицька ОТГ налічуватиме 10341 особу. Аналіз, проведений фінансовим управлінням Здолбунівської РДА, засвідчує, що така громада буде самодостатньою і матиме знач­ний фінансовий ресурс.
Першими відгукнулися на пропозицію здовбичан в Уїздецькій сільській раді, де під час сесії 12 жовтня обговорювали перспективу такого об’єднання. Після тривалої та часом емоційної дискусії депутати вирішили, що проведуть опитування серед жителів села, а згодом, на наступній сесії, ухвалять остаточне рішення.

Жителі Здовбиці не лише цікавляться перспективами об’єднання,
а й висловлюють власні побажання щодо цього.

 


У тому, що об’єднуватися потрібно якнайшвидше, переконував жителів Уїздців та Кунина під час останнього візиту на Здолбунівщину і народний депутат Олександр Дехтярчук, який разом з очільником Здолбунівської РДА Сергієм Кондрачуком та депутатом Здолбунівської районної ради Василем Тимо­щуком зустрівся з громадами цих сіл.
Народний депутат детально розповів про всі переваги і втрачені можливості, апелюючи до досвіду країн Європи й наводячи реальні приклади успіхів сусідів по округу. Адже у Рівненській області створено вже 25 ОТГ, з них 15 - у нашому, 154, окрузі. Нині усі вони є успішними, і кожна має свої здобутки, котрі справді можна вважати прикладом позитивних змін, яких так очікують усі і всюди.


Скажімо, у селі Підзам­че Радивилівської ОТГ нещодавно відкрили новий фітнес-центр для сільської молоді. Привільненська ОТГ з власного бюджету цьогоріч спрямувала понад 800 тис. грн. на розвиток освіти. Усі громади отримують «підйомні» і втілюють серйозні проекти, мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом та надходження 60 % податку на доходи фізичних осіб. І успішно господарюють. А на Здолбунівщині в більшості населених пунктів все ще вагаються, досі сперечаючись про кількість громад та їхні конфігурації.
- Треба усвідомити, що ви втрачаєте великі можливості. Я багато спілкуюся з людьми у селах і намагаюся переконати їх у тому, що об’єднання у громади дасть змогу активно розвивати населені пункти. Варто зважити, що ті, хто не поспішає створювати ОТГ, щороку чимало втрачають. Судіть самі: у перший рік створення ОТГ отримали державну підтримку на структурні проекти з розрахунку 750 грн. на одного жителя громади, наступного року «підйомні» становили вже 650 грн. на одного жителя, цьогоріч - 500 грн. Тобто що більше громад створюється в країні, то на більшу кількість людей доводиться ділити кошти, передбачені у держбюджеті на втілення децентралізації, - розповів Олександр Дехтярчук.
Повинно спонукати діяти й те, що усі побоювання, які «на зорі» децентралізації виникали у громадян, виявились безпідставними. Скажімо, на початку 2015 року багато говорили про небезпеку закриття шкіл при утворенні ОТГ. Нині на Рівненщині вже 25 таких громад, і через об’єднання досі жодної школи не закрили.
Тому час брати відповідальність на себе та діяти вже давно настав. І справа не лише у «підйомних», а й в тому, що у громадах назріла потреба брати відповідальність та господарювати, не чекаючи, що прийде «хтось» та вирішить усі проб­леми.
- Є низка питань, які люди можуть вирішувати самотужки. Бо для того, щоб вимощувати комунальні дороги чи різати гілля, не потрібен голова адміністрації, все це можна вирішувати на місцях. Тому децентралізація - реальний шлях до змін. І зараз це засвідчують численні приклади новостворених ОТГ. Натомість наші потенційні ОТГ вже втратили мільйони гривень державних коштів, і продовжують їх втрачати, - зазначив голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук.
Спілкуючись з гостями, люди говорили про різне - про довіру до влади, побою­вання щодо майбутнього і розчарування у сучасних реаліях. Отримали жителі цих сіл і примірники спецвипуску видання «Децентралізація: що це і для чого?», підготованого представниками ГО «ЗЕОН» спільно зі Здолбунівською ЦСПШБ в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
- У багатьох людей в душі - зневіра. Але насправді вірити комусь не потрібно - довіряти варто цифрам. І якщо все порахувати, стане зрозуміло, що децентралізація дає змогу мати хороші перспективи. Бо не важливо, з ким об’єднатися, важливо зробити це так, щоб краще було громаді, - резюмував Василь Тимощук.
Цілком імовірно, що саме Здовбиця та Уїздці у створенні ОТГ на Здолбунівщині стануть першопрохідцями, і до них згодом долучиться й решта населених пунктів. Тим паче що у Здовбиці нині активно обговорюють варіанти об’єднання та збирають побажання щодо вдосконалення життя громади у наступному році. А в пуб­лічній бібліотеці діє інформаційний куточок «Моя громада - мій добробут».
А в населених пунктах Уїздецької сільської ради тим часом триває опитування громади. Як розповідають тамтешні депутати, більшість людей – за об’єднання. Тож залишається дочекатися сесії сільради, на якій, можливо, нарешті зроблять реальний крок до старту довгоочікуваного створення ОТГ.
Марина СТЕПАНЮК.
Фото автора та зі сторінки публічної
бібліотеки с. Здовбиця у «Фейсбуку».

Додати коментар

Всі коментарі – це не редакційні матеріали. Якщо ви вважаєте, що якась інформація не відповідає дійсності і маєте на те суттєві підстави - напишіть нам [email protected] і адміністратор розгляне ваш лист у найкоротший термін.
Коментарі друкуються тільки за попередньої модерації.


Захисний код
Оновити