Пекти паску – непроста наука. Печуть її лише раз на рік. Не кожній навіть досвідченій господині вдається щоразу досягти успіху. Пропонуємо кілька порад, що можуть допомогти у цій справі. 

l Дріжджі мають бути свіжими, світлими, мати приємний запах. 
l Духовку варто прогрівати якомога довше, перш ніж покласти виріб. 
l Борошно брати лише вищого ґатунку, неодмінно просіюйте його. 
l Масло треба свіже, високої жирності, без хімічних добавок. 
l Вимішувати тісто треба довго, воно мусить добре відставати від рук.
l Форму заповнювати тістом на чверть, а в піч ставити тоді, коли тісто піднялося на третину форми. 
l Доки печуться паски, не можна відкривати духовку – тісто «присяде».
l Готовий виріб ще у формі треба покласти на решітку, щоби дно не відіпріло. 
l Виймати з форми, коли трохи схолоне, але не зовсім холодну. 
l Щоб висока паска не «сіла», її, діставши з форми, треба покласти на рушник, розстелений на матраці або тугій подушці. 

Паска традиційна 
15 яєць та 15 жовтків збити з 3 скл. цукру. Додати 0,5 л сметани, 500 г розтопленого масла. 200 г дріжджів розчинити в 0,5 л теплого кип’яченого молока, всипати борошно й місити, доки не почне відставати від рук. Потім додати родзинки і ванілін, вимішати. Коли підійде, викладати у змазані маслом форми, заповнюючи на третину. Коли підросте до половини форми, ставити у піч. 

Паска апельсинова 
В емальовану посудину покласти 50 г дріжджів, 2 ч. ложки цукру, 2 ч. ложки борошна, 2 ч. ложки теплої води й поставити в посудину з теплою водою (це можуть бути дві емальовані миски, що поміщаються одна в одну). Через півгодини додати 1,5 скл. теплого молока, 2 скл. борошна, 2 скл. цукру. Вимішати й поставити на годину в тепле місце. 
Потім додати 10 жовтків, солі на кінчику ножа, 1 ч. ложку ванільного цукру, стерти один апельсин разом зі шкіркою, добре вимісити. Додати 5 скл. борошна, 1 скл. теплого молока, 300 г розтопленого вершкового масла. Замісити і поставити в тепле місце. Як підійде, викладати у форми, змазані маслом. 

Сирна паска 
1 кг домашнього сиру, 10 домашніх яєць, 400 г цукру, дрібка солі, 200 г масла, 1 скл. розпарених родзинок, 1 ст. ложка крохмалю. 
Сир двічі пропустити через м’ясорубку. Масло розтопити. Всі продукти добре вимішати. Можна додати ванільний цукор і корицю. Якщо маса буде надто рідкою, всипати жменю манки. Форму змащувати маргарином. Випікати сирну паску в тортівниці. Зверху полити збитим яйцем. 

Comments are now closed for this entry