Під час паводків можливе підтоплення окремих територій в межах району, індивідуальних присадибних ділянок, а також потрапляння стічних вод у колодязі і їх забруднення шкідливими органічними речовинами, що може створити загрозу виникнення інфекційних захворювань серед населення та сільськогосподарських тварин.
Для попередження таких випадків і збереження здоров’я необхідно:
утримувати в належному стані споруди, де зберігаються відходи життєдіяльності (туалети, вигреби) та проводити їх періодичну очистку і дезинфекцію;
щороку проводити ремонт наземних частин та благоустрій територій колодязів;
щорічно, а особливо після проходження паводків, робити відкачування води з колодязів та очищення їх від мулу;
не рідше двох разів на рік проводити гіперхлорування води у колодязях із розрахунку 100-150 мг/м3 активного хлору з відкачуванням води до стану, коли зникне запах хлору.
Рекомендується і постійне хлорування води у колодязях. Під час повені та паводків для питних потреб варто використовувати лише кип’ячену воду і забороняється – воду з підтоплених колодязів.
Вже сьогодні органам місцевого самоврядування, власникам та орендарям водних об’єктів району необхідно проаналізувати випадки підтоплень під час пропуску льодоходу, повеней та паводків минулих років, провести перевірки стану ставків, гідротехнічних споруд, які знаходяться у зоні їх впливу та здійснити відповідні заходи з недопущення виникнення нестандартних ситуацій.
Тільки проведення комплексу робіт органами місцевого самоврядування забезпечить надійний захист населення і території району від негативних наслідків під час пропуску весняної повені та паводків.
Ігор ДЕЙНЕКА,
начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення РДА.
Віталій ОНІЩУК,
начальник РВ ГУ МНС України в Рівненській області.

Comments are now closed for this entry