Сьогодні карієс можна назвати суспільною хворобою. Труднощі у прогнозуванні каріозних змін зубів спричинені тим, що карієс є захворюванням багатопричинним. І харчування належить до найважливіших чинників його розвитку.
У складі раціону на особливу увагу заслуговують вуглеводи, які споживаються з іншими компонентами. Споживання вуглеводів є важливим етіологічним фактором розвитку карієсу, якому сприяє дієта, багата на жири і прості цукри, збіднена на овочі, фрукти та крохмаль. Наявність крохмалю у їжі спричиняє довший період перебування в порожнині рота, оскільки для його розпаду необхідно більше часу. Їжа, зокрема тістечка та картопляні чіпси, містять багато крохмалю, довше залишаються на поверхні зубів, ніж продукти з низьким вмістом крохмалю (шоколадне молоко, карамель). Крохмаль присутній у різних типах продуктів, як варених, так і сирих. Сирий крохмаль має низькі карієсогенні властивості.
Діти віком 6-10 років 7-8 разів на день споживають карієсогенні продукти. А хлопці їдять фрукти частіше, ніж дівчата, а також продукти, багаті на вуглеводи і крохмаль. Дівчата споживають більше солодких молочних продуктів між прийомами їжі.
Помилкою є втамування спраги підсолодженими напоями, соками, газованими напоями. Рекомендоване застосування соломинки для пиття кислих напоїв. Це зменшує контакт зубів з чинником, який сприяє ерозії їх емалі. Напій необхідно швидко ковтати. Безалкогольні напої шкідливі для зубів з двох причин: знижують рН, є джерелом вуглеводів. Сушені фрукти є більш карієсогенними, ніж свіжі, тому що в процесі сушіння вивільняються вуглеводи.
Найважливішим компонентом, який впливає на сповільнення демінералізації, є іони кальцію та фосфати. Коров'яче молоко містить лактозу, кальцій, фосфати та казеїн. Доповнення карієсогенного раціону пастеризованим молоком зменшує кількість випадків карієсу.
Казеїн та фосфати зменшують демінералізацію внаслідок їх проникнення у поверхневу плівку зубів, яка сповільнює адгезію бактеріальної мікрофлори та знижує мінеральну податливість на розчинення кислоти. Споживання молочних продуктів впливає на збільшення виділення слини та діє на її склад.
Незважаючи на численні дослідження, вплив окремих компонентів раціону на стан зубів остаточно не з'ясований. Продукти є не лише джерелом енергії для людського організму, вони також постачають речовини, необхідні для метаболізму бактерій, які знаходяться в порожнині рота.
Захворюваність на карієс пов'язана з наявністю кількох факторів, які важко піддаються контролю, включно з вмістом мінеральних компонентів (фтору, кальцію, фосфатів), лікарською опікою, гігієнічними навиками догляду за порожниною рота та рівнем обізнаності населення.
Віталій СОЛОВЙОВ,
головний лікар Здолбунівської
стоматполіклініки.