Каркаде - різновид чаю, який виготовляють із квітів гібіскусу (або суданської троянди), котрий також називають каркаде. Існує близько 150 його видів, які ростуть у багатьох країнах світу, в основному південних. Гібіскус любить світло, тепло і вологу.
Чай каркаде має червоний колір, квіти можуть бути як подрібненими на порошок, так і “крупнолистовими”, коли квіти засушені пелюстками. Найкорисніший, звичайно, крупнолистовий чай, а в порошковому можуть бути всілякі добавки, котрі змінюють і смак, і якість.
Існують різні способи приготування каркаде: просте заварювання (як звичайний чай) протягом 5 хвилин, а також варіння з цукром впродовж 10-15 хвилин. Але варто пам‘ятати, що при тривалому варінні втрачаються смак і аромат.
Особливу увагу варто приділити посуду, в якому заварюватиметься чай. Найкраще для цього підійдуть скляні, керамічні або порцелянові посудини. В жодному разі не використовуйте для цього металевий посуд, бо одержите безбарвний і несмачний напій.
Варто знати, що каркаде застосовується як народний засіб від багатьох недуг. Серцева недостатність, неврози, гіпертонія, гастрит, виразкова хвороба - йому все це до снаги. Тільки особливе попередження для людей, які страждають від непостійного тиску: у різному вигляді каркаде діє по-різному. Холодним він знижує тиск, а гарячим - підвищує.
Гібіскус є джерелом вітамінів, мікроелементів і кислот, так необхідних людині для підтримання життєвого тонусу. Також він незамінний для профілактики простудних захворювань. Хоча треба сказати, що й традиційна медицина визнає його сприятливий вплив на організм. Адже крім перерахованих властивостей, каркаде знижує рівень холестерину в крові, захищає від токсичного впливу алкоголю, має антисептичну й антибактеріальну дію.
До речі, розм’яклі у воді пелюстки гібіскусу (після заварювання чаю) не втрачають свого оригінального смаку, тому їх можна вживати в їжу як чудову вітамінну добавку, наприклад, до салатів.
Жодних вікових обмежень для прийому цього напою не існує, він підійде людям будь-якого віку. Адже завдяки вмісту лимонної кислоти, він відмінно втамовує спрагу. От і виходить, що вживаючи каркаде, люди поєднують приємне із корисним.
Інформація 
з порталу споживача.



Comments are now closed for this entry