На хлібній ниві району в розпалі жнива, для збору урожаю залучено чимало сил і техніки. Поспішають хлібороби, бо нині їм дорога кожна година.
Про те, як проходять жнива в нашому районі розповідає кореспонденту “Нового життя” начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Р. В. Дрозд.


- Романе Володимировичу, прийшла хвилююча пора збирання хліба, чим особливим вона відзначається цьогоріч?
- З давніх-давен цілком справедливо цей період сільськогосподарського року вважають найважливішим, найвідповідальнішим, бо йдеться про хліб, що становить основу життя.
І хоч погодні умови нинішнього року ставлять додаткові труднощі, селяни з надією і почуттям гордості вийшли в поле: зернові цього року хороші. Головне – вчасно, без найменших втрат зібрати хліб. Тому від кожного керівника, кожного комбайнера, водія, тракториста вимагається максимум зібраності, організованості, діловитості.


Зараз, коли жнива через часті дощі прийшли з запізненням, потрібно не втратити дорогоцінного часу, іншими словами – досягти високих результатів роботи. Але це – не єдиний показник праці жниваря. Не менш важливою є якість збирання. Не можна допустити, щоб в погоні за кількістю, ми забували про якість. Адже невимолочене зерно, його механічні втрати, залишені на землі полеглі стебла (а таких ділянок чимало) – це суттєвий недобір врожаю, збіднення віддачі землі.

Легких жнив не буває, а нинішні, як ніколи, важкі. Одночасно треба збирати ячмінь, пшеницю, горох. Це теж вимагає особливого підходу: високопродуктивного використання техніки, вмілого маневрування нею.
В районі належить зібрати 7900 гектарів зернових. Наразі обмолочено 3450 гектарів площ. Зібрано майже 15480 тонн зерна. Середня врожайність складає 32-33 центнери з гектара.
- В яких господарствах найкраще організовано жнивний конвеєр?
- Гнучку тактику в підході до збирання хлібів, в маневруванні технікою проявляють в ПСП “Хлібороб”, ФГ імені Шевченка та “Нива”, ТзОВ “Вир”, “Колос-інвест”, “Горинь-інвест”.
Хвилює те, що у цьому, як і в попередні роки, державна підтримка селян, особливо в жнивну пору, безнадійно запізнилася. Хоч і одержали пільгове пальне для сільгоспмашин. Але і тут є свої нюанси.
- Кілька слів про цінову політику на хліб.
- Справжню ціну хліба знає той, хто його вирощує. Проте, як економічна категорія, ціна на сільськогосподарську продукцію цікавить величезною мірою і спеціалістів, які розробляють і приводять у дію наш господарський механізм.
Звідусіль чути заклики нагодувати країну. Але далі лозунгів справа не піде, якщо механічно нарощувати вкладання в агропромисловий косплекс, не підкріплюючи це заходами і відповідними програмами, спрямованими на оздоровлення економіки. Хоча вони вже давно прийняті. Не треба бути економістом, щоб визначити ту велику роль, яку відігравали і відіграють ціни – роздрібні, оптові, закупівельні. Якщо ціни на зерно залишаться на рівні минулорічних, або впадуть, то селянин знову програє.
Бесіду вів 
Євген Шилан.



Comments are now closed for this entry