В районі завершено збір урожаю цієї технічної культури

 

 

Цьогоріч в районі зібрали ріпак із площі 886 гектарів, більшої, ніж торік. Збільшення посівів ріпаку насамперед пов’язане із рентабельністю цієї культури. Серйозно займаються вирощуванням ріпаку у фермерських господарствах імені Шевченка та “Нива”, у приватних сільськогосподарських підприємствах “Хлібороб” та “Здолбунівське”. 
Минулої п’ятниці на ріпакових жнивах у ПСП “Хлібороб”, де залишалось зібрати врожай на всього декількох гектарах, побував кореспондент "Нового життя" Євген ШИЛАН. Він зустрівся з керівництвом та механізаторами господарства.

На ріпаковому полі безперебійно працювали комбайни. Хоч і дошкуляла спекотна погода механізаторам, але вони не зупиняли техніку. Кілька хвилин тривала “розминка” агрегатів перед тим, як приступити до обмолоту ріпаку. Комбайни, які цьогоріч вийшли в поле, працювали як годинник. Цій техніці, особливо за гарних погодних умов, під силу в стислі терміни впоратися з достатньо великими площами.
- На який урожай розраховуєте? - цікавлюся у директора ПСП Петра Мосійчука.
- На рівні 24-25 центнерів із гектара, от тільки б устигнути до дощів, - зауважує керівник. І треба сказати, що в “Хліборобі“ встигли виграти битву за врожай до негоди. Вдалося це завдяки сумлінній праці механізаторів Юрія Середюка, Віктора Бичука, Олександра Бородавка, котрі знають ціну кожній робочій хвилині, завжди бережно ставляться до техніки.
Без затримок відвозили зерно від зернозбиральних агрегатів водії Сергій Прокопчук, Микола Середюк та Віктор Нагорнюк. З току на заготівельні пункти доставляли цьогорічний врожай Святослав Вернюк і Ігор Піщук.
Особливість збирання ріпаку полягає в тому, що воно обмежене в часі. Стиглий урожай треба зібрати буквально упродовж кількох діб. Відтак робота у “Хліборобі” тривала практично цілодобово. Ріпак зібрано. Якби тільки сільгоспвиробники могли його продати за нормальну ціну.
- Нині уряд збирається контролювати площі посівів ріпаку. Проте фахівці вважають, що запровадження ефективних технологій вирощування ріпаку, контроль за дотриманням сівозміни та організацією його переробки в Україні були б ефективнішими діями, ніж примусове зменшення обсягів вирощування цієї прибуткової культури. Повністю погоджується з цим і директор ПСП “Хлібороб “ Петро Мосійчук, який має вже чималий досвід господарювання.

Comments are now closed for this entry