Що ми знаємо про соки? Мабуть, лише те, що вони корисні, поживні і смачні… А ще, що вони містять в собі багато вітамінів. Останнє є надзвичайно важливим, бо, згідно з висновками ВООЗ, більша частина населення світу страждає на гіповітаміноз, тобто нестачу вітамінів. Щодо населення України, то проблема тут ще глибша. Українці на рік споживають соку втричі менше, ніж середній європеєць.
Про все це і йшла мова минулого тижня у Луцьку, де відбувся міжрегіональний круглий стіл журналістів Волинської та Рівненської областей в межах всеукраїнської інформаційної програми для ЗМІ та населення “Професійно про користь соку”. Ця програма здійснюється Всеукраїнським центром прес-клубів “Україна- Форум” за ініціативи компанії Тетра Пак, котра є європейським лідером з виробництва асептичної упаковки для різних продуктів харчування, включаючи соки та соковмісні напої.

 

Під час проведення круглого столу.

 

 

Зрозуміло, що до професійної розмови про користь соків долучаються і провідні дієтологи, фахівці з гігієни харчування та з технологій переробки харчових продуктів. У Луцьку, наприклад, мову про це вела лікар-гастроентеролог Тетяна Трач, яка завідує консультативним відділенням  
№ 1 терапевтичного профілю Луцької міської поліклініки 
№ 2. Вона підкреслила, що повноцінне харчування людини можливе лише за умови достатньої кількості в її раціоні рослинної їжі, більшу частину якої повинні складати фрукти та овочі. Проте цілорічне забезпечення овочами і фруктами є проблемним через недосконалість підходів до їх зберігання. Ось тут і виходять на арену соки, основна цінність яких – багатий і високий вміст біологічно активних речовин: вітамінів, органічних кислот, ефірних масел, мінералів, пектинів. Звичайно, що всього цього найбільше у свіжовіджатих соках. Але новітні технології дозволяють зберігати усі їх поживні властивості і протягом року. Це, наприклад, з успіхом здійснює шведська компанія Тетра Пак, котра є світовим лідером з виробництва упаковки як для соків, так і для інших рідких продуктів харчування. Реалізує вона свою продукцію майже у 170 країнах світу.
Чому ж середній європеєць споживає за рік 50 літрів соків, а українець лише 16-18? Як це не дивно, однією з причин недостатнього вживання соків у нашій країні є низька обізнаність населення про користь соків.
Не кожна ж людина знає, що соки нормалізують водно-сольовий баланс й кислотно-лужну рівновагу в організмі, покращують діяльність серцево-судинної системи, видільну функцію нирок, мають антиканцерогенну дію (вітамін С), стимулюють травлення.
Як зауважила Тетяна Трач, і на вживання соків є певні застереження. Так, через високий вміст цукрів фруктові, ягідні, а також морквяний соки, тим більше нектари, не рекомендовані хворим на цукровий діабет, а також людям з надмірною вагою. З обережністю слід вживати соки і тим, хто страждає на виразкову хворобу, хронічний гастрит з підвищеним рівнем кислотності.
Лікар підкреслила, що соками можна назвати лише стовідсотково натуральний продукт, отриманий з фруктів чи овочів шляхом прямого віджиму чи відтворений з концентрату. А найбільш корисними є так звані соки-фреш, які не піддаються промисловій обробці і призначені для вживання безпосередньо після прямого віджиму. Проте пити ці соки потрібно відразу, бо під дією факторів зовнішнього середовища, в першу чергу сонячного світла, всі поживні речовини руйнуються протягом 30 хвилин після приготування напою.
Віце-президент Асоціації “Союз виробників сокової продукції України” Володимир Онопрієнко розповів журналістам про сучасні стандарти виробництва соків, підкресливши, що ємність українського ринку сокової продукції складає нині 800 млн. літрів на рік, що Україна імпортує всього 1% соків, тоді як експортує їх у 30 країн Європи, Азії та Америки. Він зазначив також, що Державний комітет України з питань технічного регулювання і споживчої політики (Держспоживстандарт) здійснює контроль якості сокової продукції на всіх етапах технологічного процесу, гарантуючи цим самим високу якість сокової продукції в упаковці. Цією гарантією є й висока якість самої упаковки Тетра Пак, про яку розповіла менеджер категорії соків та напоїв компанії Тетра Пак Україна Наталія Якименко. Цю якість забезпечує шестишарова упаковка із трьох різних матеріалів (фольги, плівки та картону), а також висока технологія її виготовлення.
Журналісти задали доповідачам безліч запитань щодо якості соків, стандартів і норм їх виготовлення, а також взяли участь у вікторині про соки, яку провів голова правління Всеукраїнського Центру прес-клубів “Україна-Форум” Максим Рильський.
Участь у круглому 
столі взяв і матеріал до друку підготував 
Володимир ДРОЗЮК.  
Фото автора.


Comments are now closed for this entry