Прекрасний природний лікар
     Немає нічого кращого та кориснішого, ніж насолоджуватися смаком та ароматом того чи іншого фрукту саме в його природній сезон. Ось чому ні з чим не порівняти п’янкий чарівний аромат та неповторний смак червневої полуниці.
     Зашарілі боки першої літньої ягоди так і просяться до рота. І не дарма - якщо у вас немає алергії на цей фрукт, медики радять на повну силу насолоджуватися корисними властивостями ягоди в полуничний сезон.      Вона містить вітаміни С та К, бета-каротин, фолієву кислоту й антибактеріальні компоненти. Гарний профілактичний засіб проти онкологічних захворювань.
     Чудо-ягода підвищує апетит, сприятливо впливає на травлення, має потогінний та сечогінний ефект, нормалізує солевий обмін, втамовує спрагу, сприяє кровотворенню. За помірного споживання полуниця дуже корисна для дітей. Окрім того, що вона містить певний набір корисних вітамінів та мікроелементів, народна медицина радить використовувати ягоду для лікування малокрів’я та проносів у дітей.      Настій із ягід рекомендують вживати як потогінний, сечогінний та послаблюючий засіб. Для цього варто лишень взяти 2 ст. ложки свіжої полуниці, заварити її склянкою окропу, настояти 30 хвилин у термосі, процідити та приймати по півсклянки перед їжею.
     Настій із ягід допоможе вам вилікувати стоматит та ангіну. Для цього варто просто полоскати ним рота. А от відвар із листя полуниці (сухого або щойнозібраного) врятує від хвороб, про які дехто боїться сказати навіть лікарю, а саме: за кровотечі з гемороїдальних вузлів.
     Маєте проблеми із захворюваннями жовчного міхура? Четверта частина склянки свіжого полуничного соку, випита вранці натщесерце, - чудова допомога за жовчокам’яної хвороби.
     А ще полуниця зміцнює імунну систему та стінки судин, допомагає за безсоння та нормалізує артеріальний тиск.

Полуниця - ворог зайвих кілограмів
     Окрім сечогінної та потогінної дії, полуниця добре очищує кишківник та кров, допомагає за ожиріння та ефективно впливає на обмін речовин. Незважаючи на її досить солодкий смак, ягоді властиво знижувати цукор у крові. Ось чому полуницю особливо радять вживати тим, хто має проблеми з вагою. Ще один незаперечний факт - полуниця дуже низькокалорійна. Зовсім нещодавно з’явилася так звана полунична дієта. Її прихильники стверджують, що за тиждень такого харчування можна запросто скинути 3-4 кілограми зайвої ваги. Однак більше тижня такої дієти дотримуватися не варто, оскільки вона не є раціонально збалансованою, а значить за тривалого застосування несе певний ризик для організму. Такий вид харчування належить до експрес-дієт - за досить короткий термін дає змогу позбутися зайвих кілограмів.

Рецепти з полуницi

Варення з полуниці
1 кг міцних, не перезрілих ягід полуниці, 
2 кг цукру, 
1 склянка води, 
1 повна чайна ложка винної кислоти. 
Спосіб приготування: полуницю перебрати, уважно видалити плодоніжки, промити, покласти в порцеляновий або емальований посуд, засипати цукром і витримати ніч. На другий день влити воду й варити на сильному вогні, безупинно знімаючи піну. Перед зняттям із вогню додати винну кислоту та проварити ще 3-4 хвилини.

Квас із полуниці
полуниця - 800 г, 
цукор - 250 г, 
вода - 4 л, 
дріжджі - 25 г, 
лимонна кислота - 3 г,
Вихід - 5 л. 
Перебрані та промиті ягоди злегка розтирають, заливають гарячою водою, доводять до кипіння, настоюють 2-3 год., проціджують, додають розведені теплою перевареною водою дріжджі, цукор і ставлять у тепле місце для бродіння.

Comments are now closed for this entry