Для соління придатні огірки, вирощені у відкритому ґрунті, з щільною м’якоттю, негрубою шкіркою, малою насінною камерою, правильної форми, високим вмістом цукру, темно-зеленим забарвленням. Перед солінням плоди калібрують: пікулі та корнішони використовують переважно для консервування, а на соління — зеленці двох розмірів: 11-12 та 14 см завдовжки. Пошкоджені механічно та уражені хворобами вибраковують. Переробку огірків здійснюють у день збирання, бо навіть нетривале їх зберігання пов’язане із втратами цукру.



Як приготувати?
Рецепт 1.
Склад: на 3-літрову банку - огірки, кріп, листя вишні, смородини, лавровий лист, гіркий перець, часник, 70 г солі.
Приготування: огірки помити, заповнити 3-літрові банки, щедро застеливши дно помитою зеленню кропу, листям вишні, смородини, лавровим листком, гірким перцем. Чимало часнику потерти на великій тертушці, пересипати огірки у міру наповнення банки. Покласти сіль, залити холодною водою, закрити капроновими кришками, перевернути дном догори, щоб сіль не осіла на дно, а за годину занести до льоху - на постійне зберігання.

Рецетпт 2.
Склад: на літрову банку - 650 г огірків, 2 зубки часнику, кріп, дрібка гострого перцю, по 4 листки чорної смородини і дуба.
Для розсолу: 450 г води, 1 ст. л солі, шматок хріну.
Приготування: помиті огірки, підібрані за розміром, кладуть у банку разом з прянощами. Якщо огірки зібрані не у день соління, а раніше, потрібно їх потримати у воді 5-7 годин. Огірки залийте холодним розсолом. Для розсолу сіль розчиніть у воді, прокип’ ятіть, дайте охолонути і додайте шматок хріну. Огірки повинні "бродити" 10 днів. Після цього розсіл злийте і залийте новий. Простерилізуйте 10-15 хвилин і закатайте кришками.
Рецепт 3. Засолювання огірків у діжках
Склад: 50 кг огірків, 1,5 кг кропу (стебла з листям і насінням), 0,5 шт. листя і 150 г коренів хрону, 0,5 кг листя чорної смородини, 5-7 головок часнику, 5 стручків червоного гіркого перцю.
Заливка: на 10 л води - 800 г солі.
Приготування: огірки вимочують і миють; ретельно чистять, миють і ріжуть приправи, кладуть на дно діжок і поверх огірків. Стінки діжки натирають часником. Щільно укладають огірки і заливають розсолом. Відкриті діжки накривають полотнинкою, зверху кладуть дерев’яний кружок з листяних порід, гніт і накривають полотнинкою.
Спочатку посуд з огірками утримують у приміщенні з температурою 18-20 градусів тепла, а через кілька днів переносять у холодне місце. При необхідності доливають розсіл (на 1 л води 20 г солі і 9 г лимонної кислоти). Кружки періодично миють, а щоб не розвивалася пліснява, розсіл посипають сухою гірчицею.

І ще про огірки
Солені огірки не лише хороша закуска, а й цілющий засіб від деяких хвороб. Стане у пригоді й розсіл. Він тонізує, підвищує імунітет.
Спеціалісти дійшли висновку, що мікроорганізми, які бурхливо розмножуються у процесі соління огірків, потрапляючи у людський організм, підвищують вироблення альфа-інтерферону, який відповідає за імунітет, а також посилює активність білих кров’яних тілець, які виконують функцію знешкодження мікробів.
Розсіл можна використовувати як лосьйон для очищення жирної шкіри. Його треба процідити через кілька шарів марлі і ватним тампоном протирати обличчя перед сном.
Солоний огірок можна використовувати як засіб від мозолів. Потрібно відрізати невеликий шматочок, подрібнити його і накласти на ороговілу ділянку шкіри, закріпивши пов’язкою. Зверху надягається шкарпетка і залишається на цілий день. Увечері пов’язку слід зняти, а ноги розпарити. На ніч накласти свіжий компрес. Процедуру повторювати до зникнення мозоля.

 

Comments are now closed for this entry