В усьому світі Новий рік - традиційне сімейне свято. Тому кожна господиня намагається приготувати до столу найкращі, “фірмові” страви. Що ж їдять та п’ють новорічного вечора?

За стародавнім звичаєм багата їжа цього дня забезпечувала добробут на весь рік. У тих народів, що займалися обробітком землі, - українців, росіян, білорусів - ритуальною стравою вважалася каша, кутя, млинці. Це символічне частування - згадка про жертвопринесення язичницьким богам. На Новий рік подавали багато м’ясних, круп’яних і борошняних страв, варили узвари. А що ж є традиційним в інших народів?
У Японії готують їжу з продуктів, котрі, як там вважають, приносять щастя: морська капуста дає радість, смажені каштани - успіх у справах, горох і боби - здоров’я, варена риба - спокій, бадьорість духу, ікра оселедців - щастя в сім’ї, багато дітей. Сім’я сидить на колінах навкруг низького столика, немає гамірних розмов і застільних пісень - ніщо не повинно відволікати від думок про майбутнє, про те, що чекає наступного року.
У Франції свято не свято, якщо на новорічному столі немає смаженого індика. У маленьких кафе влаштовують лотереї, в яких можна виграти биту птицю, порося, ягня.
Кожен кубинець, іспанець, португалець опівночі повинен з’їсти виноград: дванадцять ударів годинника - дванадцять заповітних бажань на кожний місяць, дванадцять ягід на щастя.
Виноград, горіхи, сочевицю подають новорічної ночі в Італії як символ здоров’я, довголіття, благополуччя.
У польських родинах ви нарахуєте на столі 12 страв - так вимагає звичай. І жодної м’ясної. Обов’язково риба, яка вважається символом сімейного щастя та добробуту. А ще - грибний суп чи борщ, ячмінна каша з чорносливом, галушки з маслом, на солодке - шоколадний торт.
Майже те саме буде і на столах чеських та словацьких господинь, лише каша тут перлова і обов’язково є штрудель - рулет з яблуками

 



Пропонуємо декілька рецептів до новорічного меню
Салат “Морквина” 
Потрібно: 200 г курячого філе, 200 г вареної картоплі, 300 г - маринованих опеньок, 2 варених яйця, 1 цибулина, 2-3 варені морквини, сіль, перець, майонез, кріп.
Приготування: картоплю, яйця і моркву натерти на мілкій тертушці, філе дрібно порізати. Цибулю порізати тоненькими півкільцями. Якщо грибочки маленькі, то можна класти цілими.
Викласти все слоями (у формі моркви): картопля, посолити, поперчити, змазати майонезом; гриби та цибуля; філе, посолити, поперчити, змазати мойнезом; яйця, посолити, змазати майонезом; морква. Пучок кропу викласти як листя моркви.

Рибні котлети
Склад: 350 - 500 г філе риби (рибу кожен бере на свій смак), 200 г картопляного пюре, 1 головка цибулі, 2 ст. ложки розтопленого масла, 1 яйце, свіжа петрушка, сіль, перець мелений чорний, сухарі для обкачування, олія для смаження.
Приготування: Філе перемолоти, цибулю і петрушку подрібнити. Змішати всі складові, зробити з фаршу котлетки, обмокнути кожну в сухарі для паніровки і смажити на добре розігрітій пательні.

Сирні башточки
Потрібно: 200 г твердого сиру, 120 г вершкового масла, 50 г горіхів (мигдалю або волоських), 2 зубчики часнику, свіжа зелень, 6-7 редисок.
Приготування: натріть сир на дрібній тертці, подрібніть горіхи, поріжте зелень, роздушіть часник, ретельно змішайте сир, зелень, горіхи і часник, додайте розм’якшене масло і ретельно вимісіть; з отриманої маси сформуйте ковбаску, загорніть її в харчову плівку і приберіть до холодильника години на 2.
Перед подачею до столу наріжте ковбаску на циліндрики, поставте їх на кружечки редиски і прикрасьте тонкими пластинками редиски і зеленню.

Рулетики з маринованого оселедця
Потрібно: 1 солоний оселедець (500 г), 1 велика цибулина, 2 морквини, 100 мл 3%-ного оцту, 100 мл води, 2 ст. ложки олії, 1 ч. ложка цукру, 1 лавровий листок, 3 бутони гвоздики, кориця на кінчику ножа, чорний перець за смаком, трохи зелені для оздоблення.
Приготування: очистіть цибулю і моркву, тонко наріжте; закип’ятіть в каструлі воду, покладіть цибулю, моркву, лавровий листок, гвоздику, корицю, щіпку чорного перцю, цукор і варіть 15 хвилин, додайте оцет і кип’ятіть ще 5 хвилин; охолодіть; з охолодженого маринаду вийміть моркву і цибулю; оселедець очистіть і видаліть всі кісточки, розкладіть філе на дошці, накрийте харчовою плівкою і злегка відбийте, змастіть відбитий оселедець олією, покладіть зверху моркву і цибулю, скрутіть кожне філе в рулет і закріпіть зубочисткою.
Покладіть оселедцеві рулети в скляний посуд і залийте маринадом. Закрийте щільно кришкою і поставте на 24 години в прохолодне місце. Розріжте кожен рулетик на 2 частини. Викладіть на тарілку і прикрасьте.

Новорічний короп
Потрібно: великий короп, 3 ложки сметани, 2 корені петрушки, 3 морквини, 1 корінь селери, 1 цибулина, 2-3 зубчики часнику, 2 лаврових листки, 10-12 зерен чорного перцю, олія.
Очистити і нарізати тонкими довгими скибочками корені петрушки, моркви і селери. Нарізати кружальцями цибулину. Загорнути у марлеву серветку часник, лавровий листок і чорний перець. Залити 4 склянками гарячої води і варити годину. Воду злити, корінчики посолити і скропити столовою ложкою оцту. Покласти на них коропа, полити його 5-6 столовими ложками олії та змастити сметаною. Щільно накрити кришкою і тушкувати 45 хвилин.

Товстолобик, фарширований грибами
Беремо рибину вагою 3 кілограми, акуратно видаляємо з неї хребет, натираємо сіллю, лимоном та готовою рибною приправою і залишаємо на одну годину.
Тим часом обсмажуємо 0,5 кг дрібненьких шампіньйонів разом з подрібненою цибулею. Цю начинку вкладаємо в пузце промаринованого в спеціях товстолобика, кладемо його на деко, змазуємо майонезом і ставимо у духовку на 1,5 години. На блюдо викладаємо разом із зеленню, лимоном та болгарським перцем.

Пиріг «Криниця»
Для тіста: 2 склянки сметани, півтори склянки цукру, 250 гр маргарину, щіпку соди, погашеної оцтом.
Для крему: 3 білки, половину склянки цукрової пудри (можна дрібного цукру).
Замісити не дуже круте тісто, розкачати з нього 28 паличок довжиною не менше 26 см і випікати їх як печиво.
Вистиглі заготовки викласти на дошку чи тацю, змастивши кремом (збитим білком з цукровою пудрою).
Палички викладаються у вигляді криниці, із зазорами по кутках до 4-х см.
Залишками збитого білка понавішайте бурульки, створюючи враження зледенілої криниці. А в центрі пирога поставте пляшку шампанського: ось Вам шикарна прикраса новорічного столу!

А насамкінець новорічний рецепт «Щастя»
Перед настанням Нового року беремо дванадцять місяців старого року і добре очищаємо їх від заздрощів, ненависті, розпачу, жадібності, впертості, егоїзму, байдужості. Кожен місяць розрізаємо на три рівні частини. При цьому уважно дотримуємося пропорції, щоб кожен день був заповнений роботою не більше, ніж на третину, а інші дві третини були зафаршировані радістю, гумором і веселощами. Додаємо три повні (з верхом) ложки оптимізму, велику жменю віри, ложечку терпіння, кілька зерен терпимості і, нарешті, жменьку ввічливості та порядності. Отриману суміш заливаємо зверху ЛЮБОВ’Ю! Тепер, коли страва готова, прикрашаємо її пелюстками квітів, доброти й уваги. Подавати щоденно з гарніром із теплих слів і щирих посмішок, що зігрівають серце і душу. Смачного!

 

Comments are now closed for this entry