Тривають жнива, а тому проблема недопущення втрат хліба від пожеж у місцях його збирання, зберігання і переробки набула особливої гостроти.
Сьогодні кожен працівник агропромислового комплексу - від керівника господарства до селянина, який працює у полі, - зобов’язаний знати вимоги пожежної безпеки та дотримуватися їх. Для цього всі трактористи, комбайнери, їх помічники та інші працівники, залучені до збирання врожаю, повинні пройти інструктаж з пожежної безпеки.
До початку жнив всю зернозбиральну техніку (особливо її паливну систему), агрегати й автомобілі слід було відремонтувати, оснастити справними іскрогасниками та обладнати первинними засобами пожежогасіння, а корпуси комбайнів — заземлювальними ланцюгами.
Забороняється сіяти зернові культури на смугах відчуження залізниць і шосейних доріг. Копиці скошеної на цих смугах трави необхідно розташовувати на відстані щонайменше 30 м від хлібних масивів.
Перед дозріванням зернових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до масивів, автомобільних шляхів і залізниць мають бути обкошені та оборані смугою не менше 4 м завширшки.
Безпосередньо під час збирання врожаю на хлібних масивах необхідно мати напоготові трактор з плугом, пожежну або техніку, пристосовану для гасіння пожеж. Забороняється спалювання стерні та післяжнивних залишків, розведення багать на полях, зокрема й на тих, де жнива завершилися.
Площа однієї скирти не повинна перевищувати 300 м2, а штабеля пресованого сіна чи соломи - 500 м2. 
Біля штабеля пресованого сіна чи соломи необхідно мати два гаки довжиною не менше висоти штабеля.
Скирти на відстані 5 м від основи повинні бути оборані захисними смугами не менше 4 м завширшки.
Протипожежні розриви між скиртами, штабелями мають бути не менші 20 м.
Відстань від скирт, штабелів грубих кормів до лінії електропередач повинна бути не меншою 15 м, 20 м - до доріг, 50 м - до будівель та споруд.
Валерій ДРОЗДЮК,
державний інспектор 
Здолбунівського 
РВ ГУ МНС України.

Comments are now closed for this entry