Профілактика сальмонельозу та інших кишкових інфекцій

     Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів заражених мікроорганізмами – сальмонелами. Найінтенсивніше вони розмножуються в м’ясних, молочних продуктах, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. При оптимальній температурі 20-37 градусів, через 4-6 годин, незначне зараження продуктів перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту.

     Захворювання викликає ураження шлунково-кишкового тракту, як і при всіх гострих кишкових інфекціях: дизентерії, гастроентероколітах та ін. Найхарактернішою ознакою, що об’єднує всю групу таких інфекцій є те, що збудники потрапляють в організм людини через рот з харчовими продуктами, водою.
     В попередні роки в районі реєструвались тяжкі масові харчові отруєння сальмонельозною інфекцією, з великою кількістю хворих. Цим закінчувались деякі весілля, проводи в армію, святкування днів народження тощо. Причинами отруєнь були відсутність умов дотримання особистої гігієни, порушувалась технологія приготування страв, готові страви зберігались без холодильного обладнання (в льосі, на веранді).
     Проявами гострих кишкових захворювань можуть бути шлунково-кишкові розлади: нудота, блювота, пронос, болі в шлунку, підвищення температури тіла.
     Захворюваність кишковими інфекціями найчастіше трапляється серед дітей віком до 3-х років. Для їх вигодовування використовують продукти, які пройшли недостатню термічну обробку, немиті овочі, фрукти, більше того - невідповідні для віку дитини продукти. А ще дається взнаки недотримання правил особистої гігієни.
     Профілактика захворювань гострими кишковими інфекціями дуже проста - не допустити потрапляння збудника захворювань в рот. А це елементарні вимоги до себе і оточуючих: мийте ретельно руки з милом після відвідання вбиральні, перед їжею та її приготуванням. Не споживайте продукти сумнівної якості та ті, термін зберігання яких закінчився. Перед споживанням овочі та фрукти ретельно мийте проточною водою.
     Не допускайте в житлове приміщення, особливо де зберігаються продукти, залітання мух, які також є розповсюджувачами мікробів.
     Сальмонельозні інфекції передаються в основному через м’ясні продукти, яйця, особливо водоплавної птиці. Збудник може потрапляти в м’язи тварин, птиці при порушенні правил забою. А тому м’ясні продукти необхідно піддавати ретельній термічній обробці перед споживанням.
     Не купуйте молочні, м’ясні та інші продукти, які в торговельній мережі зберігаються без холодильника. З підозрою приглядайтесь до “курки-гриль”, яка випікається в магазинах. Недостатнє термічне пропікання тушки призводить до розмноження сальмонел всередині неї.
     Приділяйте велику увагу терміну зберігання продуктів. Найбільшу небезпеку зараження становлять подрібнені м’ясні продукти, фарш та кулінарні вироби з нього. Не купуйте м’ясний фарш на ринках, особливо на прилеглій до них території. Не вживайте яйця водоплавної птиці без належної термічної обробки, краще використовувати їх в кулінарні вироби, які піддаються пропіканню.
     Такі практично прості правила допоможуть вберегтися від захворювань кишковими інфекціями.
Микола МАТЛУШИНСЬКИЙ,
завідуючий епідеміологічним
відділом райсанепідемстанції.
Людмила ТКАЧУК,
районний інфекціоніст.

 

 

Comments are now closed for this entry