Справді, народна медицина має широкий арсенал засобів для лікування туберкульозу, зміцнення організму після цієї хвороби. Їх можна застосовувати разом з медикаментозним лікуванням. 
     Одним із протитуберкульозних засобів є кропива дводомна: 2 ст. л. сировини на 2 склянки окропу, приймати по 0,5 склянки 4 рази на день до їди. За кілька днів для посилення лікувального ефекту додають корінь лопуха: 1 ст. л. подрібненого кореню залити 0,5 л води і варити на слабкому вогні 10 хвилин. Охолодити, пити по 0,5 склянки 4 рази на день. Після закінчення курсу лікування (3-4 тижні) потрібно приймати настій фіалки триколірної або польової: 2 ч. л. сировини залити 3 склянками окропу, настояти до охолодження, процідити, випити протягом дня.       Ефективним є й такий трав’яний збір: реп’яшок - 100 г, корінь лопуха, листя горіха, трава фіалки - по 50 г. Дві ст. л. збору залити 0,5 л води, кип’ятити на слабкому вогні 5 хвилин, настояти до охолодження, приймати по 0,5 склянки 4 рази на день. 
     Для пришвидшення загоєння легеневих каверн, зняття запального процесу застосовують нагідки у вигляді настою на маслиновій олії у співвідношенні 1:5. Нагідковою олією змащують грудну клітку в зоні легень. 
     Дуже важливо, щоб харчування хворого було посилено вітамінізоване. Особливо потрібні вітамін А, В, С, групи В, які містяться в моркві (дуже корисний свіжий морквяний сік), червоній смородині, редьці, шипшині, пророслій пшениці, риб’ячому жирі (по 1 ч. л. після їди), і висококалорійне харчування з високим вмістом білка, що легко засвоюється, - молоко, м’ясо, риба, яйця, сир, квасоля. 
     Дуже часто у хворих на туберкульоз спостерігається демінералізація (зменшення вмісту потрібних мінералів у організмі), особливо це стосується кальцію. Тому за цього захворювання рекомендують вживати продукти, що містять кальцій, зокрема, пити по 2 л молока на день (корисно вживати його разом з медом). Народна медицина з цією метою радить вживати порошок зі шкаралупи курячих яєць (білих) та маргариток (1:1) по 1 ч. л. суміші вранці та ввечері разом з молоком. 
     Сприяє зміцненню організму і усуненню туберкульозних явищ і така суміш: мед, подрібнені курага, листя трирічного алое, лимони (по 1 склянці), п’ять сирих домашніх яєць, 0,5 л коньяку, 300 г домашнього вершкового масла. Цю суміш вживають по 1 ст. л. на ніч. Туберкульозним хворим слід вводити до свого раціону вівсяну та ячмінну каші, топінамбур, цибулю, часник. Наведемо рецепт ще однієї помічної суміші: мед, вершкове масло, гусячий жир, сік алое, какао - по 100 г. Усі інгредієнти підігріти, але не кип’ятити, скласти в банку й охолодити. Вживати по 1 ст. л вранці та на ніч. 
Дуже помічним є і відвар вівса на молоці (жменю вівса залити 0,5 л молока, варити на слабкому вогні протягом 40 хвилин, процідити, випити протягом дня). Для відродження слизу радять їсти лісові горіхи з медом, а також маточне молочко (1 г розмішати зі 100 г меду), приймати двічі на день по ч. л. під язик. 
     Підвищує імунітет і згубно діє на монобактерії листя мирта. Тому його спеціально вирощують на території туберкульозних санаторіїв. У нашій місцевості ця рослина у відкритому ґрунті не росте, але її можна вирощувати вдома як вазон (у такому вигляді її можна придбати в квіткових магазинах). До речі, вона дуже гарно цвіте, тому не лише полікує, а й прикрасить оселю. З мирта готують спиртову настоянку (1:10) на 70-відсотковому спирті. Вживають місяць, чергуючи п’ять днів прийому з п’ятьма днями перерви. 
     Значно пришвидшить процес одужання й суміш подорожника з медом: листя цієї рослини подрібнюють, заливають медом (щоб на 1 см покривав листя) і настоюють три тижні, щодня перемішуючи дерев’яною ложкою. Вживають по столовій ложці 1 раз на день перед їдою. З лікувальною метою можна і просто жувати листя подорожника (по 2-3 листки 2-3 рази на день), запиваючи криничною водою.

Comments are now closed for this entry